Emisiune numismatică dedicată împlinirii a 550 de ani de la sfințirea bisericii Mănăstirii Putna

În conformitate cu prevederile Legii nr.312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 18 martie 2019 , Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din aur și o monedă din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 550 de ani de la sfințirea bisericii Mănăstirii Putna.

Caracteristicile tehnice ale monedelor sunt următoarele:

Caracteristici tehniceMonedăMonedă pentru colecționare
Metalauralamă Cu80Zn15Ni5
Valoare nominală100 lei50 bani
Titlu900‰
Formărotundărotundă
Diametru21 mm23,75 mm
Greutate6,452 g6,1 g
Grosime la chenar1,9 mm
Calitateproofproof
Cantzimţatinscripționat cu ,,ROMANIA” de două ori, cu steluță între cele două cuvinte

Aversul monedei din aur redă imaginea bisericii Mănăstirii Putna, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „100 LEI”, stema României, inscripția „PUTNA” și anul de emisiune „2019”.

Aversul monedei din alamă, pentru colecționare redă imaginea bisericii Mănăstirii Putna, inscripția în arc de cerc „ROMANIA”, valoarea nominală „50 Bani”, stema României, inscripția „PUTNA” și anul de emisiune „2019”.

Reversul comun monedelor din aur și din alamă, pentru colecționare prezintă portretul domnitorului Ștefan cel Mare și inscripția în arc de cerc ,,STEFAN CEL MARE”.

Monedele din aur și monedele din alamă, pentru colecționare, vor fi ambalate separat, în capsule de metacrilat transparent. Monedele din aur vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul este de:

  • 500 monede din aur;
  • 10.000 monede din alamă, pentru colecționare.

Preţurile de vânzare sunt următoarele:

  • 1.815 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare;
  • 10 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă de 50 bani, pentru colecționare.

Monedele din aur și monedele din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 550 de ani de la sfințirea bisericii Mănăstirii Putna, au putere circulatorie pe teritoriul României.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur și a monedelor din alamă, pentru colecționare, dedicate împlinirii a 550 de ani de la sfințirea bisericii Mănăstirii Putna, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Sursa: BNR.RO